Pluimveehouderij

Nieuws 277 x bekeken

Kip maakt verschil in biologisch en gangbaar voer

Lelystad - Voor een kip maakt het verschil of zij biologisch voer krijgt of gangbaar voer.

Dat blijkt uit verteringsonderzoek van Wageningen UR Livestock Research. Tot nu toe zijn voerproducenten ervan uitgegaan dat biologische grondstoffen dezelfde samenstelling hebben als gangbare grondstoffen en dat de vertering daarvan in de kip hetzelfde is als bij de gangbare grondstoffen. Dat blijkt echter niet het geval, constateren onderzoekers van Livestock Research.

De onderzoekers constateren dat de chemische samenstelling van de onderzochte biologische grondstoffen aanzienlijk afwijken van de gangbaar geteelde gewassen. Bij de voersamenstelling gingen voerproducenten tot nu toe uit van de CVB veevoedertabel. Zo bleek het ruw eiwitgehalte van biologische tarwe, mais en gerst hoger, terwijl dat van mais, raapzaad en zonnebloemzaadschilfers juist lager was. De verteerbaarheid van de grondstoffen blijkt bij de kip ook te verschillend, waardoor de kip uiteindelijk minder energie uit het voer haalde dan volgens de tabellen was berekend. De studie biedt mogelijkheden om een schatting te maken van de werkelijke voederwaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.