Pluimveehouderij

Nieuws 654 x bekeken

Infrarood-behandeling snavels leghennen beter dan branden

Wageningen – Een infrarood-Behandeling van snavels van leghennen lijkt ook in de praktijk een verbetering ten opzichte van de gangbare behandelmethodes.

Dat blijkt uit een literatuurstudie van Wageningen UR Livestock Research in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en het ministerie van ELI.

De Stuurgroep Ingrepen Pluimvee van het PPE heeft op basis van de bovenstaande literatuurstudie aan Staatssecretaris Bleker van ELI geadviseerd om de infraroodmethode de komende jaren toe te staan.

Opfokkers van leghennen behandelen snavels van leghennen nog veelal met een heet mes als de dieren tien dagen oud zijn. Hiermee snijden zij de punt van de snavel af. Het hete mes schroeit de wond dicht, waardoor bloedingen voorkomen worden.

Enkele jaren geleden is een nieuwe techniek op de markt gekomen, waarbij broederijen bij eendagskuikens een straal infrarood licht gebruiken voor een snavelbehandeling. Hiertoe is een robot ontwikkeld. De infrarood-straal dringt door de buitenste hoornlaag heen tot op het basale weefsel van de snavel. De infrarood-straal genereert hitte in het snavelweefsel, waardoor dit weefsel afsterft.

De infrarood snavelbehandelapparatuur wordt in Nederland standaard gebruikt om kalkoenen te behandelen. Ook voor andere pluimveesoorten (leghennen, vermeerderingsdieren) wordt steeds meer gebruik gemaakt van deze apparatuur. De infrarood-methode lijkt een goede tussenoplossing voor een snavelbehandeling, totdat uit onderzoek blijkt dat deze ingreep niet meer nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.