Pluimveehouderij

Nieuws

Iets betere resultaten in Quality-Time-systeem

Lelystad – Het Quality-Time systeem voor vleeskuikenouderdieren geeft licht verbeterde technische resultaten in de vorm van minder agressie van de hanen en iets betere bevruchtingscijfers.

Dat concludeert onderzoeker Rick van Emous van Wageningen livestock research. Bij het Quality-Time concept worden de hanen vijf uur per dag gescheiden van de hennen. Op die manier wordt voorkomen dat de hennen continue lastig worden gevallen door de hanen. Ze kunnen zo een deel van de dag hun natuurlijk gedrag uitvoeren, waardoor ze mogelijk meer belangstelling krijgen om te paren.

Uit de proeven die zijn uitgevoerd op het bedrijf van de familie van de Berg in Aane in een stal met 15.000 dieren is gebleken dat de hanen minder agressief waren tegen de hennen. Er waren 20 procent meer geslaagde paringen en iets betere bevruchtingscijfers. In het onderzoek werd de stal van 15.000 dieren in tweeën gedeeld waarbij de ene helft volgens het Quality-Time-systeem werd gehuisvest en de andere helft volgens het gangbare systeem. De hanen werden gescheiden van de hennen door middel van een hekwerk over het voersysteem van de hanen.

Volgens onderzoeker Rick van Emous kost het Quality-Time-systeem zo’n 25 cent per hen per jaar. Het is de vraag of deze meerkosten goed worden gemaakt door de verbetering van de bevruchtingsresultaten. Van Emous: "Het is een project van twee jaar geweest dat nu is afgerond. De praktijk zal het nu verder op moeten pakken." Volgens Van Emous is er inmiddels een tweede bedrijf dat belangstelling heeft voor een dergelijk systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.