Pluimveehouderij

Nieuws

GD: toename van Gumboro en ILT

Deventer – De diergezondheidsorganisatie GD heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 36 meldingen gehad van een uitbraak van de ziekte van Gumboro onder pluimvee. Ook het aantal gevallen Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT) is toegenomen.

In de eerste drie maanden van dit jaar kreeg GD zeven gevallen gemeld. Tot en met mei is het aantal gevallen opgelopen tot dertien, waarvan twee bij hobbydieren.

De infectiedruk van het Gumborovirus is hoog, volgens GD. Er is sprake van een virulent virus dat lang overleeft op het bedrijf. Tijdens een uitbraak wordt het strooisel in de stal massaal besmet met virus. Mest vormt de belangrijkste besmettingshaard. Het virus kan ook via mensen, machines, materialen en wilde volgels worden overgedragen.

GD spreekt echter niet van een bijzondere uitbraak. De afgelopen jaren waren er vaker uitbraken van deze stam D86.

Tussen verschillende uitbraken door besluiten nog al wat vleeskuikenhouders om niet meer te enten tegen de ziekte. Dit heeft tot gevolg dat het virus weer een kans krijgt. Bij een uitbraak gaat iedereen weer enten en dan dooft de uitbraak weer uit.

GD adviseert om vangploegen en andere bezoekers gebruik te laten maken van wegwerpoveralls om zo besmettingen te voorkomen. Verder is het verstandig om in overleg met de dierenarts te komen tot een goede enting tegen de ziekte, zo mogelijk op basis van bloedonderzoek.

De situatie voor wat betreft ILT is een andere, aldus GD. Vleeskuikens worden in principe niet gevaccineerd tegen deze ziekte. In de legsector wordt wel gevaccineerd. Dit kan via drinkwater, spray of oogdruppels. Laatstgenoemde methode biedt de beste bescherming, maar is ook het duurst en meest arbeidsintensief.

GD sluit niet uit dat de huidige ILT-uitbraak het gevolg is van het aanslaan van entvirus in onbeschermde koppels, waarbij het entvirus gemuteerd is tot een virulente vorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.