Pluimveehouderij

Nieuws 239 x bekeken

CIWF roept Bleker op om eerder te stoppen met snavelkappen

Nijmegen – Compassion in World Farming (CIWF) heeft staatssecretaris Bleker opgeroepen om niet toe te staan dat de pluimveesector nog eens tien jaar door kan gaan met het snavelkappen bij leghennen.

CIWF reageert met deze oproep op de Stuurgroep Ingrepen, die er deze week in een rapport voor pleitte om de ingreep nog tien jaar te blijven toestaan. Stoppen zou tot grotere welzijnsproblemen lijden.

Volgens CIWF zijn er genoeg mogelijkheden om wel te stoppen met de ingreep. De organisatie wijst op de Rondeelstallen waarin de kippen niet worden behandeld. Ook in Oostenrijk zou men er in geslaagd zijn het snavelkappen in vijf jaar tijd terug te brengen van 45 procent tot minder dan 2 procent zonder problemen.

Snavelkappen kan volgens de organisatie worden teruggedrongen door een goed stalontwerp, specifieke managementmaatregelen en het gebruik van geselecteerde rassen. Hiermee zit CIWF op de zelfde lijn als de stuurgroep. De stuurgroep stelt echter dat er nog zeker tien jaar nodig is om betere rassen te fokken en te komen tot betere stalontwerpen om het snavelkappen uit te kunnen bannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.