Pluimveehouderij

Nieuws

Bleker: bedwelmingsmethode pluimvee gebruiksklaar

Den Haag – De bedwelmmethode voor slachtpluimvee via de ’head only’ methode is praktijkrijp. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

De verdovingsmethode voor slachtpluimvee is een alternatief voor de waterbadmethode, waarbij kippen worden verdoofd via een elektrisch bad.

”Het praktijkrijp maken van het ’head only bedwelmingssysteem’ bleek lastiger dan verwacht, waardoor in 2010 niet gestart kon worden met de uitfasering van de waterbadmethode”, schrijft Bleker. Met name het goed kunnen fixeren van de kippen aan de slachtlijn bleek een probleem. Inmiddels is dit probleem opgelost, waardoor de nieuwe methode in gebruik kan worden genomen. Recent is het eerste bedwelmingssysteem in een slachtlijn ingebouwd.

Bleker constateert dat het bedwelmingssysteem een prima alternatief kan vormen voor de waterbadmethode. ”De dieren worden goed gefixeerd, effectief bedwelmd en de vleeskwaliteit wordt niet aangetast”, aldus Bleker. De komende maanden zal het systeem op enkele fronten nog verder geperfectioneerd worden.

De Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) heeft aangegeven het nieuwe systeem zo snel mogelijk in productie te willen nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.