Pluimveehouderij

Nieuws

’Verbod diermeel en groeibevorderaars niet goed onderbouwd’

Wijchen – Het verbod op groeibevorderaars en diermeel is een overhaaste beslissing geweest. Hiermee hebben we belangrijke instrumenten voor de pluimveesector weggegooid. Dit zei Johanna Fink Gremmels van de faculteit diergeneeskunde op de jaarlijkse WPSA studiemiddag in Wijchen.

Na het verbod op diermeel zijn alle kippen vegetarisch geworden. ”Dit is niet natuurlijk en heeft invloed gehad op de darmstructuur van de kippen”, volgens Fink Gremmels. In combinatie met het verbod op een aantal groeibevorderaars en veranderingen in voeramenstelling heeft dit de ziektedruk van pluimvee verhoogd.

”Het verbod op groeibevorderaars was gebaseerd op de risico’s voor resistentievorming. Volgens Fink Gremmels waren er geen resistentiegevaren van de groeibevorderaars, enkel een product. ”Daarnaast was ontzettend veel bekend over de werkingsmechanisme van deze middelen, veel meer dan de huidige antibiotica”, benadrukte Fink Gremmels.

Fink Gremmels vindt de druk om antibiotica in pluimvee te verlagen daarom ook niet geheel terecht. ”We hebben belangrijke kennis weggegooid. Of verlaging van het aantal tonnen antibiotica ook daadwerkelijk leidt tot resistentievermindering is niet duidelijk. Net als bij the verbod op diermeel en groeibevorderaars is deze beslissing grotendeels door emoties en druk van consumenten bepaald”.

Toch ziet Fink Gremmels de noodzaak van de antibiotica-aanpak. ”We kunnen het huidige gebruik van antibiotica simpelweg niet meer verantwoorden. We moeten dus we’ll iets doen maar we moeten beter analyseren wat het probleem is en de alternatieve middelen goed in kaart brengen en communiceren naar de dierenartsen hoe ze deze kunnen inzetten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.