Pluimveehouderij

Nieuws

Salmonellabestrijding extra belangrijk na 2012

Gent – Salmonella verspreidt zich sneller in volière- en scharrelsystemen voor leghennen dan in kooisystemen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uit België.

De onderzoekers aan de Universiteit van Gent geven aan dat het dier tot dier contact in alternatieve huisvestingssystemen groter is dan gangbare leghennenbedrijven. ”Ook zien we meer eieren die besmet zijn. Extra Salmonella preventieve maatregelen zijn hier dus nodig” zegt onderzoeksleider Jantina De Vylder.

Uit het onderzoek blijkt dat de kippen in volière- en scharrelsystemen meer contact met elkaar hebben en elkaar dan sneller met de Salmonella bacterie besmetten. De eieren in volièrekooien bleken een verhoogd aantal Salmonella Enteritidis in zich te hebben, in vergelijking tot kooi- en scharrelsystemen. De onderzoekers weten niet precies hoe dit komt.

Vanaf 1 januari 2012 moeten alle leghennenbedrijven in de Europese Unie overgeschakeld zijn van kooisystemen naar alternatieve huisvesting. De onderzoekers willen met dit onderzoek benadrukken dat koppelbesmettingen meer zullen voorkomen en Salmonellapreventie dus extra belangrijk wordt.
The resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in the juli uitgave van het wetenschappelijk tijdschrift Poultry Science.

Of registreer je om te kunnen reageren.