Pluimveehouderij

[Missing text /esp/article/type/news for nl]

PPE steunt onderzoek naar risico uitloopbedrijven

Barneveld – Het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) steunt het voornemen van staatssecretaris Bleker van het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie om de risico’s van pluimveebedrijven met een onoverdekte uitloop te onderzoeken.

Aanleiding voor dat onderzoek is de uitbraak van laag pathogene vogelgriep in Kootwijkerbroek van twee weken geleden.

Volgens PPE-bestuurslid Jan Odink moeten pluimveebedrijven met een onoverdekte uitloop een hogere bijdrage gaan betalen aan het Diergezondheidsfonds of een extra verzekering afsluiten tegen de financiële schade van een uitbraak van een dierziekte. “”Pluimveebedrijven met een onoverdekte uitloop vormen een verhoogd risico op een uitbraak van ziekten. Dat raakt ook de pluimveebedrijven, die hun dieren binnen of overdekt buiten hebben lopen””, stelt hij.
Diverse landen buiten Europa hebben hun grenzen gesloten voor de import van broedeieren en eendagskuikens uit Nederland. PPE-bestuurslid Piet Faber vindt daarom dat in het bovengenoemde onderzoek ook gekeken moet worden naar de schade door ziekten bij uitloopbedrijven voor de gehele Nederlandse pluimveesector, in het bijzonder ook de vermeerderingssector.
"Uitloopbedrijven veroorzaken bij een uitbraak van een ziekte ook schade bij de buren", zegt hij.

In Duitse deelstaat Westfalen is deze week een pluimveebedrijf geruimd op verdenking van vogelpest. Derde landen zullen hun grenzen dus waarschijnlijk ook voor Duitse pluimveeproducten sluiten.

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]