Pluimveehouderij

Nieuws

Meer Gumboro-besmettingen bij GD gemeld

Deventer - Er zijn in Nederland 27 Gumboro-besmettingen sinds 22 maart geconstateerd.

Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). "We zien de afgelopen jaren uitbraken verspreid over het jaar heen voorkomen, met pieken in april 2007, augustus 2008, september 2010 en nu weer (april/mei 2011). De vele uitbraken die we nu zien zijn opmerkelijk. We weten niet precies waarom we nu juist zo'n stijging in uitbraken zien", zegt Gert Jan Boelm van de GD.

Tot nu toe is op bedrijven met uitbraken die materiaal naar de GD opstuurden de ziekteverwekkende veldstam DV86 gevonden, die in 1986 voor het eerst in Nederland is gevonden. Mest, personen en besmette materialen zijn belangrijke risicofactoren in de verspreiding van het virus", aldus Boelm. Om insleep van veldvirus te verminderen, is een uitstekende hygiëne op het pluimveebedrijf daarom absoluut noodzakelijk. Als het veldvirus eenmaal op het bedrijf aanwezig is kan het daar lang aanwezig blijven.

Van de 27 Gumboro-gevallen betrof het vier opfoklegbedrijven, in de andere gevallen vleeskuikenbedrijven. Het merendeel van de besmettingen was in Brabant en Limburg. Daarnaast waren er besmettingen in Groningen, Noord-Holland en in de Flevopolder.

Een behandeling tegen Gumboro is niet mogelijk. Vaccineren is een goede preventieve maatregel, mits de vaccinatie juist wordt uitgevoerd en op basis van bloedonderzoek (voor het inschatten van de entleeftijd). "Als GD adviseren we pluimveehouders altijd om bloedonderzoek te doen om de optimale entleeftijd waarop tegen Gumboro te laten bepalen", aldus Boelm.

Hoewel alle in Nederland beschikbare vaccins in staat zijn te beschermen tegen de DV86-stam, heeft in gebieden met uitbraken het gebruik van sterke vaccins de voorkeur boven het gebruik van normale Gumboro-vaccins.

Of registreer je om te kunnen reageren.