Pluimveehouderij

Nieuws

Japan maakt vee in nucleaire zone af

Tokio - Japan begint met het ruimen van duizenden dieren die nu rondzwerven in een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale Fukushima. Dat meldde de regering donderdag.

De woordvoerder van de regering zei dat dieren in het evacuatiegebied met toestemming van hun eigenaar zullen worden gedood. ,,We bieden onze excuses aan voor het leed van de mensen die de dieren zorgvuldig hebben grootgebracht'', aldus de woordvoerder.

Door de vernietigende aardbeving en tsunami werd de kerncentrale Fukushima beschadigd. Dit heeft geleid tot de grootste nucleaire ramp sinds die in Tsjernobyl (Oekraïne) in 1986. Meer dan 80.000 mensen zijn geëvacueerd en lieten hun vee en huisdieren achter. Meer dan tienduizend koeien, die bekendstonden om hun goede vlees en melk, werden achterlaten. Veel vee stierf doordat de boeren in alle haast de dieren in de schuren opsloten waardoor de beesten door de honger stierven.

Het is officieel verboden de 20 kilometerzone te betreden maar sommige boeren keren zo nu en dan terug om hun vee te voeden. Zij zagen dat veel dode kalfjes door wilde dieren waren opgegeten. Journalisten maakten eerder al beelden van dieren die vrij rondliepen en op zoek waren naar voedsel. Het ruimen van de dieren is volgens de regering dan ook de enige oplossing nu veehouders de veiligheidszone niet mogen betreden om de dieren te voeden.

Door de kernramp hebben vooral de landbouw en de visserij in de regio een flinke klap gekregen. Het is niet bekend wanneer mensen het gebied weer veilig kunnen betreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.