Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Een op drie Europese leghennen in batterijkooi

Brussel – Ongeveer één op de drie leghennen in de Europese Unie zit nog gehuisvest in traditionele batterijkooien.

Dat blijkt uit gegevens die het Beheerscomité pluimvee van de Europese Commissie heeft gepresenteerd.

Het aandeel verrijkte kooi is 14,7 procent.

De cijfers rechtvaardigen de conclusie dat de omschakeling naar volledig alternatieve huisvesting niet op tijd zal zijn voltooid, zegt Arjan van Dijk, vertegenwoordiger van het Productschap Pluimvee en Eieren in Brussel. Een probleem bij de inventarisatie van de huisvesting van pluimvee is dat er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen legbatterijen en verrijkte kooien.

Volgens Van Dijk zijn er signalen dat het Poolse EU-voorzitterschap het komende halfjaar opnieuw aandacht wil voor het kooiverbod om de omschakelingstermijn op te rekken. Er lijkt echter onvoldoende steun te zijn bij de andere lidstaten om het verbod opnieuw op de agenda te plaatsen.
Toch zal de Europese Commissie duidelijk moeten gaan maken hoe zij om wil gaan met de lidstaten die er niet in slagen om het kooiverbod op tijd uit te voeren. Onder meer Nederland heeft er op aangedrongen om maatregelen te treffen om concurrentievervalsing te voorkomen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nog zes maanden moeilijk ! En daarna, welke landen gaan handhaven ?

Of registreer je om te kunnen reageren.