Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Bedrijven met pluimvee buiten moeten meer betalen voor DGF'

Houten – Bedrijven met buitenlopend pluimvee moeten een veel hogere bijdrage gaan betalen voor het Diergezondheidsfonds.

Dat vindt Nepluvi-voorzitter Jan Odink, naar aanleiding van de situatie in Kootwijkerbroek. Twee weken geleden werd hier een uitbraak van laag pathogene vogelgriep (AI) vastgesteld op een biologisch bedrijf. Dit had tot gevolg dat de pluimveesector in eerste instantie in een straal van drie kilometer op slot ging. Ook hebben verschillende landen restricties ingesteld voor Nederlandse pluimveeproducten.

Odink wil zijn standpunt donderdag ter sprake brengen in de sectorcommissievergadering pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren. Odink: "Het blijkt steeds weer dat buitenlopende kippen een verhoogd risico vormen. De AI komt keer op keer van buiten en heeft dan zijn weerslag op de gangbare bedrijven die de dieren binnen hebben zitten. De bedrijven kiezen zelf voor buitenlopende kippen. Het is dan gerechtvaardigd dat ze de consequenties van het verhoogde risico zelf dragen."

Naar aanleiding van de uitbraak in Kootwijkerbroek heeft staatssecretaris Henk Bleker aangekondigd extra onderzoek te willen laten doen naar verhoogde risico’s van buitenlopende kippen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pluimveehoudster

  Waarom denkt mr. Odink dat pluimveehouders de kippen naar buiten doen. Omdat er wel degelijk een plus aan is te verdienen. Ga eerst maar eens zorgen dat het baterij verbod er echt doorkomt en wij als scharrelpluimveehouders niet voor een kooi prijs hoeven te produceren.Als ik nu de geruchten mag geloven zijn er batterijkippen die nu in de rui gaan en waarvan pluimveehouders de eieren verkocht hebben tot volgend jaar april.
  Deze eieren gaan dus weg als scharrelei, ra ra hoe krijgen pluimveehouders dat recht + de eierhandelaren. RAAR DAT KIPPEN BUITEN LOPEN als er een hogere bijdrage betaald moet worden is de plus dus gewoon weer weg!!!

 • no-profile-image

  eet kip

  pluimveehoudster moet eerst eens leren rekenen. Ze denkt een plus te vedienen door de kippen naar buiten te laten, maar vergeet gemakshalve het enorme risico dat ze neemt dat de kippen besmet worden met AI, maar ook met allerlei andere ziekten die we onder controle hadden sinds de jaren zestig. Als haar kippen AI krijgen mogen alle pluimveehouders via het dgf meebetalen om haar kippen te ruimen, en daarnaast mogen ze de miljoenenschade die inmiddels al is ontstaan door alle handelsbelemmeringen samen met hele kolom ophoesten.
  Als je de kosten voor het extra risico meeneemt blijft er geen plusje maar een dikke min over en dat moeten collega's met buitenloopkippen zich eens goed gaan realiseren en ook hun broeier, voerfabriek, eierhandelaar en bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.