Pluimveehouderij

Nieuws 662 x bekeken 1 reactie

'Welzijnsproblemen leghennen door volledig biologisch voer'

Barneveld - De verplichting om volgend jaar volledig biologisch voer te geven aan biologische leghennen kan tot welzijnsproblemen bij de dieren leiden. Die vrees uitte Rob Boomstra, accountmanager biologische sector van Verbeek’s broederij en opfokbedrijven, gisteren op een ondernemersavond biologische pluimveehouderij van mengvoerfabrikant Rijnvallei.

Biologische leghennenhouders mogen hun dieren dit jaar nog voer geven dat voor 95 procent uit biologische grondstoffen bestaat. Volgend jaar mag ook de laatste 5 procent niet meer uit reguliere componenten bestaan. Dat kan tot welzijnsproblemen, zoals verenpikken, leiden. De uitval bij biologische leghennen is al veel hoger dan bij regulier gehouden dieren. Het onderzoeksinstituut LEI rekent bij biologische leghennen met een uitval van 21 procent, terwijl die bij regulier gehouden dieren op de helft ligt. “In de Rondeel-stal is dat probleem getackeld”, stelt Boomstra.

De Verbeek-manager pleit bovendien voor een eenduidige regelgeving voor de opfok van biologische leghennen in de hele EU. “In Duitsland hoeven de dieren tijdens de opfok niet naar buiten, terwijl dat in Nederland wel moet. Bovendien is het toucheren van snavels in Duitsland en België wel toegestaan, terwijl de controlestichting Skal dat in Nederland afkeurt. Dat leidt tot een oneerlijke concurrentie”, vindt Boomstra.

Nutritionist Aart Wemmers van Rijnvallei pleit voor een geleidelijke invoering van de verplichte verstrekking van volledig biologisch voer aan biologische leghennen. “De laatste 5 procent van de biologische grondstoffen moeten we invullen met hoogwaardige eiwitten. Daarvan is het aanbod klein en ze zijn duur”, zegt hij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    een uitval van 21 procent in deze sector is dramatisch en met name de voerprijzen zullen er dan voor zorgen geen cent te verdienen.
    Het uitval kan zeker naar 10% of lager maar dan moet eerst gezien worden naar de mineralen en sporenelementen voorziening.Wie kijkt naar dit onderwerp of wil men dit niet?
    B.Dekker-Barneveld.

Of registreer je om te kunnen reageren.