Pluimveehouderij

Nieuws

Welzijn kuikenouderdieren niet gegarandeerd

Zoetermeer – Houders van vleeskuikenouderdieren houden zich niet altijd even goed aan de regels voor het welzijn van hun dieren van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

12 procent van hen schiet daarbij tekort. Dat blijkt uit controles van het Controlebureau Dierlijke Sector (CBD) in 2010.

Het CBD voerde vorig jaar 301 controles uit bij bedrijven met vleeskuikenouderdieren. Bij het grootste deel (265) daarvan waren er geen tekortkomingen op welzijnsgebied. De resterende 36 bedrijven toonden wel tekortkomingen. Daarvan kregen 26 houders een waarschuwing. Eén bedrijf kreeg de gelegenheid om aanpassingen in de bedrijfsvoering te doen om het welzijn van de dieren te verbeteren en kreeg een herstelinspectie. Negen houders kregen een berechting.

Bij 55 CBD-controles bij kalkoenenhouders op het welzijn van de dieren kwamen vorig jaar zeven tekortkomingen aan het licht. Daarvan kregen vijf kalkoenenhouders een waarschuwing, één een administratieve aanvulling en één moest voor het PPE-tuchtrecht verschijnen.

De tweehonderd jaarlijkse CBD-controles bij nertsenhouders leverden 3 tekortkomingen op. Daaronder kreeg één een administratieve aanvulling en twee werden berecht.

Bijna alle konijnenhouders hielden zich goed aan de welzijnsregels. Van de 49 gecontroleerde bedrijven kreeg er één een administratieve aanvulling.

Of registreer je om te kunnen reageren.