Pluimveehouderij

Nieuws

Volledig biologisch voer knelpunt voor opfokhen

Woudenberg – Het verstrekken van volledig biologisch voer in het eerste deel van de opfok van biologische leghennen vormt een knelpunt ten aanzien van de aminozuurvoorziening.

Dat zei onderzoeker Berry Reuvekamp van Wageningen Lifestock Research deze week op een thema-avond van mengvoerfabrikant Agrifirm Feed.

Biologische leghennen moeten vanaf 1 januari volgend jaar een volledig biologisch geproduceerd voer krijgen, zoals e wetgeving er nu uitziet. Nu krijgen zij voer dat voor 95 procent uit biologisch geteelde grondstoffen bestaat. “Een volledig biologisch voer voor leghennen is goed te realiseren met een juiste voederwaarde en een goede beschikbaarheid van grondstoffen (het liefst uit Europa). In het eerste deel van de opfokperiode is dat voer nog een discussiepunt”, stelt Reuvekamp.

De omzet van biologische eieren verdubbelde bijna naar 15,6 miljoen euro tussen 2007 en 2010. Daarmee ligt het aandeel van biologische eieren in het totale eierenpakket op bijna negen procent. “Dat aandeel kan de komende jaren groeien. Er moet wel geld naar afzetbevordering”, stelt voorzitter Henk Gerbers van de Stichting Merkartikel Bio+.

Of registreer je om te kunnen reageren.