Pluimveehouderij

Nieuws 1252 x bekeken

Verbeek eerste in EU met certificaat voor 24 uur pluimveetransport

Lunteren - Verbeek Broederij en Opfok heeft donderdag als eerste binnen Europa toestemming gekregen om tot 24 uur te rijden met hennen en kuikens. Dit kan dankzij een innovatief voedingssysteem aan boord van vrachtwagens.

Manager transport Bertus Soetendaal ziet door dit systeem veel nieuwe kansen voor het bedrijf. Het nieuwe voedingssysteem biedt de kans om hennen af te leveren op bestemmingen tot 24 uur reistijd verwijderd van het opfokbedrijf waar is geladen.

Soetendaal; “We hebben de vrachtauto uitgerust met een speciaal voedingssysteem, waardoor we de leghennen vloeibaar voedsel kunnen toedienen”. Het voedsel is een mengsel van water en voedingssupplementen met een hoge voedingswaarde. In de containers hangen nippels waar de hennen uit kunnen drinken. Verbeek ontwikkelde het systeem met Carrosseriebouw Van Ravenhorst uit Barneveld.

In de winter verwarmt het verwarmingssysteem van de truck het vloeibare voedsel voor de hennen. Het voedsel kan op 25 graden worden toegediend. Dat is goed voor het welzijn van de dieren. Zo worden darmproblemen tegengegaan. Door het verwarmingssysteem hoeft er bovendien geen angst te zijn voor bevroren voerleidingen. Ook de ventilatie in de wagen voldoet aan strenge eisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.