Pluimveehouderij

Nieuws

Rikilt ontwikkelt tests om eieren te onderscheiden

Wageningen – Instituut Rikilt, een onderdeel van Wageningen UR, heeft drie tests ontworpen waarmee scharrel, biologische en gangbare eieren zijn te onderscheiden.

De eerste test meet de carotenoïden (de geelpigmenten) in het ei. Sommige carotenoïden komen meer voor in biologische eieren, andere in gangbare eieren.

Een tweede methode werkt aan de hand de vetzuren in de eieren. De vetzuursamenstelling van biologisch en gangbaar veevoer verschilt en is terug te vinden in de eieren die worden geproduceerd. Een derde methode werkt met de stikstofisotopen in de eieren. Gangbaar veevoer wordt geteeld met kunstmest; biologisch veevoer zonder. In het voer vertaalt zich dat in een verschillende stikstofisotoopsamenstelling. Die is ook terug te vinden in de eieren die worden geproduceerd.

Het instituut kan met deze tests biologische eieren verifiëren. Ook is het goed mogelijk onderscheid te maken tussen scharreleieren en uitloopeieren. Bij twijfel kunnen de drie methoden samen uitsluitsel geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.