Pluimveehouderij

Nieuws

Minder campylobacter pluimveevlees Denemarken

Kopenhagen - Het niveau van campylobacterbesmetting van pluimveevlees op de Deense markt was vorig jaar opnieuw lager. Dat gold zowel voor pluimveevlees van binnen- als buitenlandse herkomst, zo blijkt uit de rapportage van de voedselveiligheidsinstantie FST.

Van de geïmporteerde partijen was 13,4 procent besmet met campylobacter tegen 18,7 procent in 2009. In 2007 en 2008 waren de percentages resp. 27,7 procent en 20,2 procent. Het percentage afgewezen partijen bedroeg vorig jaar slechts 0,1 procent. Vorig jaar was dat 0,2 procent en 4,5 procent in 2007.

Volgens het landbouwministerie is deze positieve trend een uitvloeisel van de verscherpte en meer gerichte controle. Het beleid stoelt op de specifieke inzet tegen campylobacter in de binnenlandse pluimveehouderij. De Deense overheid kan daardoor aan de importeurs van buitenlandse waren dezelfde eisen stellen.

Het besmettingsniveau van het binnenlandse productie daalde vorig jaar naar 7,3 procent van de gecontroleerde partijen tegen nog 12,3 procent in 2009 en 15,1 procent in 2007. Van de binnenlandse partijen moesten er niettemin wel meer (1 procent tegen 0,3 procent in 2009) worden afgewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.