Pluimveehouderij

Nieuws

Legbroeders tegen verzekering exportverbod broedeieren

Barneveld – Kuikenbroeders van legrassen zijn tegen een verplichte verzekering tegen een exportverbod van broedeieren bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte in Nederland. Zij willen het risico daarvan zelf dragen.

Dat meldde voorzitter Anton Butijn van de kring kuikenbroeders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders vanmorgen op de bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Kuikenbroeders buiten Beschermings- en Toezichts (B/T)-gebieden komen in grote problemen als broedeieren niet meer naar het buitenland mogen als er een besmettelijke dierziekte in Nederland uitbreekt. Bedrijven binnen die gebieden krijgen een schadevergoeding voor handelsbeperkingen voor hun broedeieren. Bedrijven buiten B/T-gebieden krijgen geen vergoeding voor de schade, die zij als gevolg van een exportverbod oplopen. Een groot deel van de Nederlandse broedeieren gaat naar het buitenland.

Bij de laatste uitbraken van vogelgriep in 2003 leden kuikenbroeders grote schade als gevolg van een exportverbod van broedeieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.