Pluimveehouderij

Nieuws 802 x bekeken

'Koop eieren bij boer, niet bij supermarkt'

Berlijn – Het Deutsche Bauernverband (DBV) roept de consument op eieren direct bij de legbedrijven te kopen. ”Wie ook in de toekomst eieren uit Duitsland wil kunnen blijven genieten, moet nu onze binnenlandse producenten steunen,” vindt de boerenfederatie.

Motief voor dit ’paasappél’ is dat de Duitse leghennenhouderij aan strengere welzijnsnormen voldoen dan ’de concurrenten in bijna alle andere EU-landen.’

Voor de consument is dat vaak niet zonder meer zichtbaar aan de stempels op de eieren. Dit ook omdat de herkomstaanduiding op de verpakking dikwijls niet overeenstemt met de gestempelde codes op de eieren zelf, aldus de bond.

”Daarom hebben we marktaandelen verloren. Nu komt bijna elk tweede ei elders uit Europa Wie daarom onze leghennenhouders wil steunen, doet er om die reden het best aan eieren direct bij de boerderij of ook op de weekmarkten te kopen,” verklaart DBV-voorzitter Gerd Sonnleitner. Volgens hem levert dat bovendien ook nog een leuk voorjaarsuitje op.

Op internet publiceert het DBV een lijst met boerderijen waar de consument terecht kan.

Pluimveemarktbureau MEG in Bonn deelt mee dat de eierenconsumptie per inwoner in Duitsland vorig jaar uitkwam op 214 stuks. Dat is 4 meer dan in 2009. Ongeveer de helft van alle eieren belandt op de markt als tafelei, de rest als ingrediënt in voedingsproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.