Pluimveehouderij

Nieuws

Helft van Britse eieren niet meer uit legbatterij

Londen – Vorig jaar was voor het eerst de helft van de Britse eieren afkomstig van vrije uitloop- (free range) of scharrel- (barn) bedrijven. Dat maakt de dierenbescherming RSPCA op uit de cijfers van het plattelandsministerie Defra.

Defra meldt dat in 2010 45 procent van de geproduceerde eieren van een vrije uitloopbedrijf afkomstig was, terwijl nog eens 5 procent in scharrelbedrijven werd geproduceerd. In het voorafgaande jaar waren deze twee systemen samen goed voor 41 procent van de Britse eieren.

Volgens de RSPCA blijkt daaruit dat de consument steeds meer naar eieren uit hogere welzijnssystemen kijkt. De organisatie roept de supermarkten maar ook de horeca op aan die roep gehoor te geven en dan ook meer van dergelijke eieren in te kopen. Volgens de RSPCA is in de horeca en voedingsindustrie nog altijd twee-derde van de verwerkte eieren afkomstig uit legbatterijen. ”Wij geloven dat alle leghennen in goed beheerde scharrel- of uitloopbedrijven thuis horen.”

Anne Mieke Ravenshorst

Of registreer je om te kunnen reageren.