Pluimveehouderij

Nieuws

Gistextract mogelijk antibioticavervanger bij pluimvee

Fayetteville – Gistextract is mogelijk een alternatief voor veel antibiotica in de pluimveehouderij. Dit blijkt uit onderzoek van microbiologe Gerry Huff van de Agricultural Research Service (ARS) van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Uit onderzoek bij kalkoenen en Japanse kwartels blijkt dat gistextracten de weerstand verhogen en het aantal pathogenen verminderen. Op het ogenblik testen Huff en haar collega’s het effect van gistextracten op het voorkomen van Salmonella en Campylobacter in Japanse kwartels.

Het is geen geheim dat met name in de pluimveehouderij, maar ook in andere intensieve sectoren een grote behoefte bestaat aan middelen die antibiotica kunnen vervangen als groeibevorderaar en/of weerstandsversterker.

Het is echter nog niet duidelijk of gistextracten het ideale middel zijn om de rol van antibiotica over te nemen. Het middel is dan wel weerstandsverhogend, maar bij sommige soorten pluimvee gaat het gebruik van het middel echter ook gepaard met een afname van het gewicht. Dat komt omdat gistextracten veel energie die normaliter naar groei gaat, inzetten voor het versterken van de weerstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.