Pluimveehouderij

Nieuws

'EU-eisen stimuleren schaalvergroting'

Arnhem – Het aanscherpen van eisen door de (Europese) overheid stimuleert schaalvergroting. Ruimte voor bedrijfsontwikkeling is dan cruciaal. Is die ruimte er niet, dan wordt het voor ondernemers erg moeilijk. Dat is zo iets als boksen met je handen op je rug.

Dat zei Leo den Hartog, directeur R&D and Quality Affairs van Nutreco dinsdag op een symposium van Nutreco-dochter Hendrix UTD op Topsportcentrum Papendal.

Den Hartog roept de overheid op de Nederlandse (pluim)veehouderij de ruimte te geven om uit te breiden, zo nodig met eisen. Om zo te komen tot bedrijfsoptimalisatie en daarmee een hogere arbeidsproductiviteit. Volgens hem is bedrijfsomvang niet strijdig met milieu en welzijn.

De intensivering van de voedselproductie noodzakelijk om de voldoen aan de stijgende vraag naar voedsel als gevolg van de toename van de wereldbevolking en het toenemende welvaartsniveau volgens de Nutreco-directeur. ”Efficiëntie van de productie is belangrijk, innovatie, automatisering en volledige systeemcontrole zijn bepalende factoren”, zegt hij.

Eieren en pluimveevlees zijn volgens hem bij uitstek geschikt om te voorzien in de toenemende vraag naar eetbaar eiwit, omdat deze door de hoogste eiwitefficiëntie de laagste ecologische voetafdruk (CO2-equivalenten per kilo) hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.