Pluimveehouderij

Nieuws

Dit jaar al meerdere infecties met laagpathogene vogelgriep

Lelystad - Dit kalenderjaar zijn bij pluimveebedrijven infecties geweest met twee verschillende varianten van laagpathogene vogelgriepvirussen. Dat zegt vogelpestspecialist Guus Koch van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.

Naast de infectie met H7N1 in het Zeeuwse Schore is een H8N4-virus vastgesteld in de provincie Utrecht en een H6N8 virus in het Zuid-Oosten van het land. "De infectie kwam aan het licht door het monitoringssysteem. We hebben ook antistoffen tegen H6N8 gevonden bij een naburig bedrijf, maar bij verder onderzoek kon hier geen virus meer worden geïsoleerd. De dieren hadden de infectie dus al eerder doorgemaakt."

Bij de laagpathogene vogelgriepvirussen vertonen de dieren vaak geen klinische verschijnselen. Met uitzondering van laagpathogene virussen van het type H5 of H7 zijn infecties met vogelgriep niet meldingsplichtig. Bij H5 en H7 is dit wel het geval, omdat deze virussen kunnen muteren naar een meer gevaarlijke hoogpathogene variant. Daarom worden bedrijven die geïnfecteerd zijn met een H5 of H7-virus ook geruimd.

Koch ervaart dat de meest infecties met vogelgriep bij pluimveebedrijven plaatsvinden met een uitloop. "Maar het H6N8 virus gevonden op een reproductiebedrijf waar de dieren niet buiten komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.