Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Verschil biologische en reguliere eieren aantoonbaar

Wageningen – Rikilt, onderdeel van Wageningen UR, heeft een methode ontwikkeld om biologische eieren te kunnen onderscheiden van andere.

De methode werkt op basis van een ’vingerafdruk’ van inhoudsstoffen van het ei. De methode is ook toepasbaar op andere, onderscheidende producten, vertelt projectleider Saskia van Ruth. Bij eieren wordt de vingerafdruk van biologische vergeleken met een brede selectie van vergelijkbare reguliere eieren en opgenomen in een database. Het Rikilt ontwikkelde vervolgens een statistisch model dat de vingerafdruk van een nieuw monster vergelijkt met die in de database. Zo kan worden getoetst of dit nieuwe product qua samenstelling op die van biologische of reguliere producten lijkt.

Bij eieren wordt vooral gewerkt met de vingerafdruk van de geelpigmenten. De methode heeft zich al enkele jaren in de praktijk bewezen en blijkt prima in staat om fraude of andere onregelmatigheden op te sporen. De achterliggende techniek is ook goed toepasbaar voor gelijksoortige doeleinden bij andere producten. Voorbeelden zijn biologische melk, biologische ham en BOB (beschermde oorsprongs)kaas.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bij het Rikilt doen ze ook veel dioxine-onderzoek in eieren, en ze weten maar al te goed dat de hogere waarden vooral voorkomen in biologische eieren.
    Dit lijkt mij een veel goedkopere manier om biologische eieren van gangbare te onderscheiden, en durf deze dan ook openbaar te maken, dan kan de media de feiten er op na slaan voordat ze weer onwaarheden napraten en andere zaken onbelicht laten om de biologische myte in stand te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.