Pluimveehouderij

Nieuws

Twee aanhoudingen in verband met illegale handel antibiotica

Den Haag – De Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft maandag onder leiding van het Functioneel Parket twee mannen aangehouden in verband met vermoedelijke illegale handel in antibiotica.

Het gaat om middelen die niet zijn toegelaten of erkend in Nederland. De VWA onderzoekt of het middel alleen in de pluimveehouderij of ook bij andere diersoorten is ingezet. Ook moet uit het onderzoek blijken of de handel alleen gericht was op de Nederlandse markt of ook op de internationale markt.

Er zijn in totaal zes bedrijven en zes woningen in Overijssel en Groningen doorzocht. Daarbij zijn duizenden kilo’s niet-geregistreerde antibiotica in beslag genomen.

De verdachten zijn een pluimveehouder uit de provincie Groningen en een medewerker van een leverancier uit Overijssel dat veterinaire voedingssupplementen levert. De pluimveehouder en zijn bedrijf worden verdacht van het in bezit hebben van niet-geregistreerde antibiotica. De VWA wil niet zeggen of de aanhouding direct gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering op het pluimveebedrijf. Het bedrijf dat veterinaire voedingssupplementen levert en de medewerker van deze leverancier worden verdacht van illegale handel in de niet-geregistreerde antibiotica.

Bedrijven kunnen grote winsten behalen door de handel of het gebruik van niet-geregistreerde antibiotica, omdat die goedkoper zijn dan geregistreerde antibiotica. Daardoor kunnen bedrijven een concurrentie- en productievoordeel behalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.