Pluimveehouderij

Nieuws

PPE schort bijdrage onderzoek kuikenwelzijn op

Barneveld – De Nederlandse pluimveesector betaalt voorlopig niet mee aan een praktijkonderzoek naar het welzijn van vleeskuikens. Dat onderzoek heeft plaats in opdracht van het ministerie van landbouw.Zolang het ministerie nog een korting van 1,7 procent voor voer- en drinkwaterlijnen in de Vleeskuikenrichtlijn hanteert, wil de pluimveevleessector niet betalen voor dit onderzoek. Dat bleek vanmiddag tijdens de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De pluimveevleessector moet volgens het ministerie van landbouw in de komende drie jaar 220.000 euro bijdragen aan het onderzoek naar het welzijn van vleeskuikens. Voorzitter Gert Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) maakt daar grote bezwaren tegen. ”Het ministerie van landbouw negeert met de invoering van zijn Vleeskuikenrichtlijn afspraken, die het heeft gemaaktmet de pluimveevleessector. Het stelt daardoor extra eisen. Zolang die niet van tafel zijn, betalen we niet mee”, stelt hij.

PPE-voorzitter Bart Jan Krouwel sluit zich aan bij deze redenering.

Oplaat vindt het een strategische blunder dat secretaris Alex Spieker van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) op 10 maart van dit jaar aanwezig was bij een vergadering van de werkgroep Vleeskuikenrichtlijn. ”De NVP en de NOP zijn uit dit overleg van de Stuurgroep Vleeskuikenrichtlijn gestapt uit protest tegen de strenge welzijnseisen daarin. Als we deze richtlijn niet willen, dan moeten we ook niet aanschuiven bij een overleg daarover”, stelt hij.

NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel verdedigt de aanwezigheid van Spieker op de vergadering. ”Wij willen op laag niveau aanwezig zijn om de vinger aan de pols te houden. De werkgroep Vleeskuikenrichtlijn heeft geen beslissingsbevoegdheid, maar doet alleen voorstellen aan de Stuurgroep vleeskuikenrichtlijn”, legt hij uit. Wat hem betreft is het de laatste keer dat de NOP bij de werkgroep aanschuift.

Of registreer je om te kunnen reageren.