Pluimveehouderij

Nieuws

Osterhaus: H5- en H7-virussen vaker gevonden bij wilde vogels

Rotterdam - Laagpathogene vogelgriepvirussen van de types H5 en H7 worden met enige regelmaat gevonden bij wilde vogels.

Dat zegt viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit. Hij is betrokken bij het onderzoek naar vogelgriep bij levende wilde vogels. In Nederland worden hiervoor ongeveer 10.000 vogels per jaar onderzocht. Het onderzoek is verder uitgebreid naar Europa en Noord-Amerika.

"In Nederland hebben we veertien van de zestien H-typen vogelgriep gevonden bij wilde vogels. We zien hier ook wel eens trends in", aldus Osterhaus. Hij kan niet zeggen dat er nu een toename is van H7-virussen bij wilde vogels. Wel ziet hij een overeenkomst met het H7-virus dat in 2003 voor een grote uitbraak zorgde in de Nederlandse pluimveehouderij. "Toen werd ook een laagpathogene variant aangetroffen bij wilde vogels. Dit virus heeft zich mogelijk verspreid onder gehouden pluimvee en is daarmee gemuteerd tot de hoogpathogene variant die toen voor grote problemen zorgde", kijkt Osterhaus terug.

De kans op herhaling van die situatie is volgens Osterhaus klein. "Een laagpathogeen virus zelf is niet zo gevaarlijk. Het geeft wel aan dat het heel belangrijk is dat je een hele goede screening hebt. Als je het virus vroeg ontdekt kun je voorkomen dat het muteert."

Vogelgriep komt bij wilde vogels vooral voor bij ganzen en eenden. Op basis van de trekvogelroutes is volgens Osterhaus de kans het grootst dat het virus uit het noorden afkomstig is. Osterhaus schrikt niet van de uitbraak. "Je houdt er rekening mee dat dit af en toe kan gebeuren. Daarom is de screening ook zo belangrijk. Het gaat meestal om geïsoleerde gevallen omdat een laagpathogeen virus niet zo makkelijk verspreidt."

Of registreer je om te kunnen reageren.