Pluimveehouderij

Nieuws

Een op drie pluimveehouders drager ESBL

Bilthoven – Gemiddeld is een op de drie pluimveehouders drager van ESBL-producerende bacteriën. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM over de resistentie-overdracht van de veehouderij naar de mens.

In een steekproef zijn achttien pluimveehouders onderzocht op ESBL’s. Hierbij bleken zes pluimveehouders drager te zijn van ESBL-producerende E.coli. De bacterie werd gevonden in de ontlasting van de pluimveehouders.

Uit buitenlands onderzoek naar ESBL’s bij gezonde mensen blijken tot 14 procent van de onderzochte mensen drager te zijn van ESBL’s. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die recent behandeld zijn met antibiotica, familieleden van mensen met ESBL’s en mensen van boven de 60 een verhoogd risico hebben op het dragerschap.

Het RIVM meldde eerder al dat op alle pluimveebedrijven ESBL-producerende bacteriën zijn aangetroffen. Enkele jaren geleden was dit nog bij 15 procent van de bedrijven.

ESBL (Extended Spectrum Bèta-Lactamase) zijn enzymen die door bacteriën worden gemaakt. Deze enzymen kunnen bepaalde typen antibiotica onwerkzaam maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.