Pluimveehouderij

Nieuws 309 x bekeken

CVI: afgelopen jaar meer gevallen van vogelgriep

Lelystad - Het aantal gevallen van laagpathogene vogelgriep in Nederland was afgelopen jaar hoger dan de voorgaande jaren.

Dat zegt woordvoerder Johan Bongers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR naar aanleiding van de infectie met vogelgriep op een pluimveebedrijf in Schore. Vrijwel alle infecties met laagpathogene vogelgriep vonden plaats bij kippen met een uitloop. In totaal waren in Nederland in 2010 meer dan 20 verdenkingen van vogelgriep.

Het risico op infectie voor kippen met uitloop is groter dan bij kippen die in de stal blijven. Daarom wordt bij uitloopbedrijven ook intensiever gecontroleerd.  "In het vogelpestmonitoringssysteem wordt elk pluimveebedrijf in Nederland jaarlijks minimaal een keer getest op vogelgriep. Bij bedrijven met een uitloop is dat vier keer per jaar", legt Bongers uit.

De besmettingen vinden vooral plaats via direct of indirect contact met de mest van besmette watervogels zoals eenden of ganzen.  Waar de besmetting in Schore vandaan komt is nog niet bekend. "We moeten daarvoor eerst het exacte type virus in kaart brengen. Als we deze volledige sequentie hebben, kunnen we dit type vergelijken met typen die bij wilde vogels is aangetroffen", zegt Bongers.

Aanleiding voor een landelijke ophokplicht is er volgens Bongers niet direct. "Of je dieren wilt binnen houden is natuurlijk een afweging tussen risico en dierenwelzijn. Voor het welzijn van de dieren is het beter om ze buiten te laten lopen. Dat brengt extra risico met zich mee, maar daarom controleren we ook extra", zegt Bongers.

Of registreer je om te kunnen reageren.