Pluimveehouderij

Nieuws

BMC Moerdijk produceert meer energie dan begroot

Moerdijk - BMC Moerdijk heeft in 2010 285.000 Mwh energie geproduceerd. Dat is 5,5 procent meer dan het budget van 270 Mwh. Dat meldt coöperatie DEP. Bij BMC Moerdijk werd 390.000 ton pluimveemest verbrand, waarvan 305.000 ton van DEP-leden, en 8.000 ton overige biomassa.

BMC Moerdijk produceerde 90 procent van de tijd energie. In 2009 was dit nog 75 procent. BMC Moerdijk maakte in 2010 ook voor het eerst winst.

In totaal werd bij DEP 380.000 ton pluimveemest aangeboden, 40.000 ton meer dan aanvankelijk door de pluimveehouders was aangegeven. Een deel van de aangeboden mest was niet geschikt voor verbranding vanwege de kwaliteit. Deze mest is geëxporteerd. Met name in de wintermaanden is de kwaliteit van de mest minder geschikt voor verbranding. In januari en februari zat de mestkwaliteit op de ondergrens voor de verwerking. “Als het nodig is vanwege de kwaliteit wordt de ledenmest aangevuld met mest van de vrije markt”, aldus DEP. In de zomermaanden was de mest van zeer goede kwaliteit voor energieproductie.

Sinds de ingebruikname van BMC Moerdijk stijgt de verbrandingswaarde van de mest geleidelijk. In 2009 was de gemiddelde energiewaarde 6,96 MJ per kilo, in 2010 was het 7,22 MJ per kilo. Vanwege de goede mestkwaliteit heeft BMC Moerdijk in 2010 beduidend minder alternatieve biomassa gebruikt dan begroot en dit slechts in de koude wintermaanden.

ZLTO heeft haar aandeel in BMC Moerdijk vergroot. ZLTO neemt de aandelen van aandeelhouder Austrian Energy & Environment Group (AE&E) over, die in betalingsproblemen zijn gekomen. ZLTO krijgt hiermee 33 procent van de aandelen in handen. Delta heeft 50 procent van de aandelen, DEP 17 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.