Pluimveehouderij

Nieuws

Avangard realiseert hogere winst, zoekt groei in EU

Kiev – Avangard boekte in 2010 193,5 miljoen dollar (138 miljoen euro) brutowinst, 27 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet steeg 37 procent tot 440 miljoen dollar (314 miljoen euro). De Oekraïense eierproducent haalde 140 miljoen euro op bij een beursgang in Londen, en wil hiermee de markten van de EU en Rusland veroveren.

Avangard geldt als één van de grootste producenten van eieren in Europa. Vorig jaar groeide de productie van Avangard 22 procent tot 4420 miljoen eieren. De veestapel groeide 51 procent tot 24,3 miljoen kippen. Avangard zag het belang van de supermarkten voor de totale afzet 16 procent toenemen.

Avangard haalde 200 miljoen dollar (140 miljoen euro) op.

Het geld wordt volgens topvrouw Nataliya Vasylyuk gebruikt om de productie verder uit te breiden. Vasylyuk zegt goede hoop te hebben dat de markten in de EU en Rusland zich openen voor Oekraïense eieren.

Avangard verkoopt nu met name in de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Saoedi-Arabië en Indonesië. Het bedrijf stelt niet geraakt te zijn door de ”turbulentie” in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De brutowinstmarge van Avangard daalde licht, van 48 naar 44 procent. Het bedrijf uit Kiev wijt de daling aan het afbetalen van een schuld van 16 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.