Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Alert optreden pluimveehouders voorkwam erger

De uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Zeeland eind vorige week is weer een bevestiging dat besmetting met het virus altijd op de loer kan liggen. Pluimveehouders moeten alert zijn, zeker als hun dieren buiten lopen. Buitenlopende dieren hebben een veel grotere kans op besmetting met virus.

Vogelgriep blijft een permanente dreiging voor de pluimveesector in ons land. Het blijft zaak dat pluimveehouders zeer alert reageren op afwijkingen bij hun pluimvee als het gaat om productie, voeropname en drinkwateropname. Die conclusies zijn gerechtvaardigd na het incident vorige week in Schore bij Kapelle in Zeeland.

Vorige week dinsdag meldde pluimveebedrijf Ekoz in Schore dat de productie van de hennen in één stal was teruggelopen, de eierkwaliteit verslechterde en de voeropname en drinkwateropname waren afgenomen. De problemen werden gemeld bij het ministerie. Er zijn monsters genomen en een tiental dieren zijn onderzocht. De diagnose was al snel duidelijk: laagpathogene vogelgriep type H7N1.

Vrijdag meldde het ministerie de besmetting aan de Internationale diergezondheidsorganisatie OIE, en werd het bedrijf geruimd. Omdat er in de nabije omgeving van dit bedrijf geen andere pluimveebedrijven zijn gevestigd heeft de uitbraak verder amper gevolgen voor de pluimveesector.

Het bedrijf Ekoz telde 127.500 leghennen met uitloop. Het vermoeden is dat de dieren buiten besmet zijn geraakt door trekvogels die terugkeerden van hun overwintering. Het zelfde virus H7N1 is vorig jaar vastgesteld op een bedrijf in Denemarken.

De besmetting met vogelgriep is vrij snel aan het licht gekomen. De problemen op het bedrijf begonnen vorige week maandag. Doordat er alert is gereageerd door de pluimveehouders kon er snel worden opgetreden. Het komt echter ook voor dat pluimveehouders de neiging hebben een probleem te verdoezelen en niet of veel te laat melden. Dit met alle risico’s van dien. Een laagpathogeen virus kan zich op een bepaald moment omvormen tot een agressief hoogpathogeen virus, en dat zijn de problemen meteen een stuk groter.

De kans met besmetting met laagpathogeen virus is op bedrijven met uitloop een stuk groter dan bij bedrijven met de kippen binnen. Daarom worden bedrijven met uitloop binnen het monitoringssysteem ook vaker gecontroleerd op vogelgriep. Het CVI heeft gemeld dat in het afgelopen jaar meer besmettingen met laagpathogene griepvarianten zijn gevonden dan een jaar eerder. In Deurne is vorig jaar een bedrijf geruimd vanwege een besmetting met H7N4. Bedrijven die zijn besmet met H7 of H5 varianten worden geruimd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hoezo "besmet zijn geraakt door trekvogels die terugkeerden van hun overwintering"? Heerst er dan Vogelgriep in Afrika of Zuid Europa? .VOZE KRETEN!!!! Nergens op gebaseerd! Vrijloopkippen worden moedwillig geinfecteerd om de bio-sector de das om te doen. DAT is de waarheid!

Of registreer je om te kunnen reageren.