Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Werkstraffen en boetes in nicotinezaak pluimveehouderij

Arnhem - De economisch politierechter en de meervoudige economische kamer van de rechtbank in Arnhem hebben donderdag werkstraffen, boetes en een voorwaardelijke celstraf opgelegd wegens illegaal nicotinegebruik in de pluimveesector.

De nicotine werd ingezet om bloedluis in de pluimveehouderij te bestrijden. De zaak kwam in 2009 aan het licht.

De hoofdverdachte uit Ederveen krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur opgelegd. Zijn pluimvee- en agriservicebedrijf moet een boete van 30.000 euro betalen.

Een afnemer uit Rhenen krijgt 60 uur werkstraf, waarvan 20 voorwaardelijk. Het bedrijf waarvoor hij werkt moet een boete betalen van 2.500 euro.

De rechter heeft nog geen beslissing genomen over de illegale winst van 390.000 euro die het servicebedrijf volgens de officier van justitie zou hebben gehad.
De rechter oordeelt milder dan het openbaar ministerie, die tegen de hoofdverdachte een gevangenisstraf van acht maanden eiste.

De rechter is het ook niet eens met het verbeurd verklaren van 28.000 euro, die in een sporttas is gevonden bij het bedrijf. In totaal werd 58.000 euro aan contanten gevonden. De rechter geeft dat terug na aftrek van de boete.

De hoofdverdachte zegt nog geen beslissing te hebben genomen over een eventueel hoger beroep. Bij de rechter voerde zijn advocaat aan, dat hij niet anders kon dan nicotine te gebruiken, omdat er geen andere goede middelen zijn om bloedluis bij pluimvee te bestrijden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De Duitse vetverwerker had ook maar een belang n.l. winstbejag voor zijn eigen beurs.In plaats van dioxine hadden ze in Duitsland is nicotie op Hollandse eieren moeten vinden,hadden ze de grenzen dicht gegooid voor onze eieren.Moeten wij toezien hoe onze prijzen(boterham) kapot gemaakt wordt door een erkend IKB onsmettingsbedrijf die ook maar aan zijn beurs denkt!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.