Pluimveehouderij

Nieuws

’Kwaliteitssysteem voorkomt fraude niet’

Den Haag – Het is een illusie te denken dat een kwaliteitssysteem welbewuste fraude of criminele handelingen kan voorkomen.

Dat is de mening van directeur Johan den Hartog van GMP+ International, de beheerder van het GMP+ kwaliteitssysteem voor de veevoersector.

GMP+ International is in januari begonnen met een evaluatie van de dioxineaffaire die in december begon in Duitsland. De evaluatie omvat een inventarisatie van geconstateerde feiten, ervaringen en maatregelen die de veevoerindustrie zelf ontwikkelde.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek is wel de indruk ontstaan dat het GMP+ gecertificeerde bedrijf Harles Und Jentzsch uit Uetersen op zijn minst nalatig heeft gehandeld. Het GMP+-certificaat van het bedrijf is inmiddels dan ook geschorst.

De evaluatie van GMP+ wordt uitgevoerd in samenwerking met alle ketenpartijen die via partnerschap bij GMP+ zijn betrokken. Ook wordt er samengewerkt met andere kwaliteitssystemen in de veevoersector, zoals QS, Ovocom, en AIC. Ook IKB varken en IKB Ei zullen worden betrokken bij de evaluatie.

De evaluatie kan uitmonden in aanbevolen verbetermaatregelen voor het kwaliteitssysteem. Die verbeteringen zullen direct worden doorgevoerd, zo belooft GMP+. ”We moeten van elk incident willen leren om herhaling te voorkomen of om de kans op vroegtijdig constateren en ingrijpen te verhogen”, aldus Den Hartog.

De verwachting is dat de evaluatie eind maart is afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.