Pluimveehouderij

Nieuws

Grote verschillen in besmettingsrisico salmonella pluimveeslachterijen

Parma – Een hogere slachtcapaciteit en een langere periode tussen slacht en verwerking in pluimveeslachterijen verhoogt de kans op een eventuele salmonellabesmetting. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa.

De risico’s voor besmetting van karkassen met salmonella varieerde aanzienlijk tussen de landen en tussen slachthuizen binnen een land.

De resultaten toonden aan dat voor de landen met minder salmonella andere factoren werden geassocieerd met salmonellabesmetting van vleeskuikenkarkassen. Als kuikenkarkassen in deze groep gekoeld werden met gemengde koelmethoden leek het risico op een salmonellabesmetting lager. Deze conclusie kon echter niet worden getrokken op basis van een analyse van de totale dataset, of op basis van de resultaten van de landen met meer salmonella.

Eerder publiceerde Efsa al cijfers over salmonella en campylobacter in pluimveevlees in de EU. Gemiddeld was ruim 70 procent besmet met campylobacter en ongeveer 15 procent met salmonella. In Nederland gaat het om respectievelijk 30 en 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.