Pluimveehouderij

Nieuws

ESBL-vrije kippenstal is kwestie van heel lange adem

Lelystad – ESBL-vrij maken van de pluimveestapel is geen kwestie van goed schoonmaken en beginnen met een ESBL-vrije kip. ”Dat is zeker een kwestie van meer dan vijf jaar”, zegt Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR.

Van Zijderveld vertelt dat onderzoek loopt naar de aanwezigheid van de eigenschap die de bacteriën weerbaar maakt tegen een groep van penicilline-achtige antibiotica. Het blijkt dat de eigenschap terugkeert in de pluimveestapel, ook nadat een stal goed is ontsmet.

In een nog niet gepubliceerd onderzoek van Maurine Leverstein-van Hall blijkt dat een deel van de bacteriestammen met ESBL die bij patiënten worden gevonden, ook bij pluimvee en pluimveevlees voorkomt. ”Er is een overlap van 20 procent en dat is wel verontrustend”, zegt Van Zijderveld. ”In het verleden was dat veel minder. We zien nu een stijgende trend.”

Volgens Van Zijderveld is het volstrekt duidelijk dat de vermindering van het antibioticagebruik in de pluimveehouderij zal bijdragen aan het terugdringen van ESBL’s. ”Maar daarmee heb je ze nog niet zomaar weg.”

De bacteriën zijn wel weg bij een goede bereiding. Voldoende verhitting maakt de bacterie kansloos. Maar er is wel heel wat hygiëne in de keuken nodig om te zorgen dat een bereid stukje vlees ook daadwerkelijk schoon is.

Of registreer je om te kunnen reageren.