Pluimveehouderij

Nieuws 621 x bekeken

Duitse leghennenhouderij investeerde fors in omstreden groepshuisvesting

Bonn – De Duitse leghennenhouderij heeft tot dusver 180 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van groepshuisvestingskooien.

Dat meldt pluimveemarktbureau MEG in Bonn. Eerder deze week publiceerde het Statistische Bundesamt een inventarisatie van de leghennenstapel per eind 2010.

Volgens het MEG bedragen de kosten voor de bouw van een leghennenplaats in de groepskooien ongeveer 30 euro. In totaal telden de statistici 6 miljoen van dergelijke kooiplaatsen. ”Dat laat zien, dat vele Duitse leghennenhouders, ondanks het voorbehoud van de supermarkten tegen deze huisvestingsvorm, op afzetalternatieven vertrouwden en niet terugschrokken voor investeringen voor de lange termijn.”

Het aandeel van de groepshuisvestingssystemen in de stalcapaciteit van de legsector is ruim 18 procent. De systemen zijn goedgekeurd voor de vervanging van de begin vorig jaar in Duitsland verboden gangbare legbatterijen. Minister Aigner kondigde echter een paar weken geleden aan dat ze uit dierenwelzijnsoverwegingen ook mikt op een groepskooiverbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.