Pluimveehouderij

Nieuws 392 x bekeken

Droogfilterwand geeft 30 procent minder fijnstof

Wijchen - De droogfilterwand bij leghennen lijkt de fijnstofbelasting met 30 procent te verminderen.

Dat stelden ASG-onderzoekers tijdens een studiedag over de fijnstofproblematiek in Wijchen.

De droogfilterwand is een zogenaamd end of pipe systeem, waar de ventilatielucht vanuit de ventilatoren in de eindgevel door een filtersysteem worden geblazen. De snelheid van de lucht wordt daardoor afgeremd waardoor een groot deel van het stof achterblijft. Het is een systeem met lage kosten en waarschijnlijk dus een forse fijnstofreductie.

De onderzoekers verwachten dat enkele nieuwe systemen al in maart 2011 op de RAV-lijst zullen worden opgenomen. De verwachting is dat eind van het jaar de beschikbare fijnstoftechnieken onderdeel zullen vormen van de AMvB Huisvesting. Aangezien bedrijven in juni 2011 moeten voldoen aan de eis tot fijnstofreductie, worden pluimveehouders er met nadruk op gewezen om voor half april een eventuele subsidieaanvraag voor aanvullende fijnstofmaatregelen ingediend te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.