Pluimveehouderij

Nieuws

De Heus: wetenschappelijke benadering nodig voor GMO

Ede – De EU moet toe naar een wetenschappelijke in plaats van een ideologische benadering van genetische modificatie van gewassen. Dat zegt directeur Co de Heus van De Heus Voeders.

Volgens De Heus gaat de wereld toe naar echte voedseltekorten. Het alternatief is dat mensen honger lijden, of natuur wordt omgezet in landbouwgrond.

Wat betreft duurzaamheid geldt dat Nederland volgens De Heus überhaupt doorschiet. ”Brussel legt regels voor waardoor de Europese boer concurrentienadeel ondervind tegenover zijn collega’s elders. Als Nederland dan vervolgens binnen de EU de concurrentiepositie van de eigen boeren nog eens verder ondermijnt, wordt het voor de veesector in Nederland wel erg lastig,” aldus De Heus.

De topman noemt de richtlijn dierenwelzijn voor pluimvee als voorbeeld. ”Zoals belachelijke regel dat bij de stalgrootte voor vleeskuikens altijd een marge van 1,7 procent moet worden aangehouden omdat er ook voer- en drinkwaterinstallaties staan. Weten ze in Den Haag wel wat deze sector voor de economie betekent?”

Wat betreft duurzaamheid ziet De Heus liever meer aandacht voor de antibiotica en fosfaatdossiers. ”Iedereen spreekt over hoe te bestaan zonder olie. Maar als een wereld zonder olie vervelend is, dan is een wereld zonder fosfaat, lees een tekort aan voedsel, pas echt een ramp. Het onderwerp ligt me na aan het hart en als De Heus gaan we daarom fondsen beschikbaar stellen aan Wageningse onderzoekers om het probleem van de eindige delfstof fosfaat verder te onderzoeken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.