Pluimveehouderij

Nieuws

'Bleker stuurt kuikens naar versnipperaar'

Assen – Staatssecretaris Bleker van landbouw veroordeelt jaarlijks 60 miljoen eendagskuiken tot de versnipperaar met zijn invulling van het Europese vleeskuikenbesluit. Dat leidt bovendien tot een hoop administratieve rompslomp voor vleeskuikenhouders.

Tot die conclusie komt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) tijdens een ledenbijeenkomst in Assen. De NVP stapte op 24 januari van dit jaar uit het overleg tussen diverse partijen uit de vleeskuikenssector en het ministerie uit onvrede over de invulling van het vleeskuikenbesluit. Dat is begin deze maand ingegaan.

Nederland stelt volgens de NVP als enige lidstaat in Europa aanvullende eisen ten aanzien van de uitval en hakdermatitis voor het houden van 42 kilo vleeskuikens per vierkante meter. ”Daardoor is het mesten van overbodige haantjes uit de fokkerij financieel gezien niet meer interessant voor vleeskuikenhouders. Het ministerie van landbouw moet die aanvullende eisen laten vallen, nu blijkt dat alleen Nederland die in Europa stelt”, vindt Oplaat.

Hij probeert die eisen samen van de Nederlandse organisatie van Pluimveehouders (NOP) van tafel te krijgen. In totaal gaat het om zo’n zestig miljoen dieren per jaar volgens berekeningen van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Het verplicht dagelijks bijhouden van de uitval per stal tot twee cijfers achter de komma is de NVP ook een doorn in het oog. ”Dat leidt tot veel onnodig werk voor pluimveehouders”, stelt Oplaat.
De NVP is niet alleen tegen stellen van aanvullende eisen voor het houden van 42 kilo kuikens per vierkante meter, maar heeft ook grote bezwaren tegen de korting van 1,7 procent voor water- en voerlijnen.

”Met die korting wordt het afprakenkader, dat de NVP, NOP, PPE en de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie met het ministerie van landbouw op 6 oktober 2009 maakten, met voeten getreden. In dat afsprakenkader is nooit gesproken over een korting van 1,7 procent”, stelt de NVP-voorzitter.

Door korting van 1,7 procent pakt Bleker een gemiddeld gezinsbedrijf met 5.000 vierkante meter staloppervlak zo’n 25.000 euro af. Dat bedrijf kan door de korting 85 vierkante meter van het totale oppervlak niet gebruiken. Het bouwen van een vleeskuikenstal kost ongeveer driehonderd euro per vierkante meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.