Pluimveehouderij

Nieuws

Vleeskuikensector: 20 procent minder antibiotica

Zoetermeer – De vleeskuikenhouderij gebruikt dit jaar 20 procent minder antibiotica dan in 2009. Dat concludeert het Productschap Pluimvee & Eieren op basis van de voorlopige cijfers over de eerste drie kwartalen van 2011.

Vleeskuikenhouders krijgen dit jaar nog een zogenoemd benchmarkrapport over het antibioticagebruik. Met behulp daarvan kunnen vleeskuikenhouders en dierenartsenpraktijken zien hoe het staat met hun individuele antibiotica-gebruik, vergeleken met andere kuikenhouders.

De volgende stap is dat ’veelvoorschrijvers’ en veelgebruikers specifiek aangepakt gaan worden.
Vermindering van het antibioticaverbruik is nodig om de resistentie te verminderen. Het productschap zegt dat vermindering van het verbruik niet direct zal leiden tot minder resistentie.

Een van de problemen zijn de zogenoemde ESBL’s in vlees. Dit zijn bacteriën die in staat zijn antibiotica onschadelijk te maken. De vleeskuikenhouderij is samen met deskundigen op zoek naar mogelijkheden voor de aanpak van ESBL’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.