Pluimveehouderij

Nieuws

’Verbod illegale eieren juridisch niet haalbaar’

Londen – Een invoerverbod op eieren die na 1 januari afkomstig zijn uit legbatterijen is juridisch niet haalbaar. Dat zegt de Britse staatssecretaris voor landbouw Jim Paice tijdens een debat in het Lagerhuis.

’’We hebben advies ingewonnen bij zowel onze eigen juristen als in Brussel en zijn tot de conclusie gekomen dat er geen juridische basis voor zo’n ban is.”

Paice wees er op dat de EU zelf al in oktober de lidstaten waarschuwde tegen eenzijdige maatregelen als het verbod op legbatterijen ingaat. Desalniettemin hebben de Britse autoriteiten toch zelf nog eens willen onderzoeken of er mogelijkheden waren. ’’Het EU-verdrag verbiedt kwantitatieve beperkingen op invoer tussen lidstaten met beperkte uitzonderingen waaronder die welke noodzakelijk zijn op grond van de gezondheid van mens of dier. Het advies dat we hebben ontvangen luidt dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een rechtbank onder deze omstandigheden die uitzonderingen zou willen uitbreiden op grond van dierenwelzijn,” legde de bewindsman uit.

Paice benadrukte ook de problemen bij de traceerbaarheid van eieren. Voor klasse A-eieren, bestemd voor menselijke consumptie, is markering met een producentennummer en de wijze van productie verplicht maar dat geldt niet voor klasse B-eieren die naar de verwerkende industrie gaan. ’’Als je een invoerverbod wilt invoeren, dan moet je dat laten gelden voor alle niet-klasse A-eieren, ongeacht waar ze vandaan komen. Daarom zouden we beschuldigd worden van een discriminerende benadering die in strijd is met de wetgeving.”

Of registreer je om te kunnen reageren.