Pluimveehouderij

Nieuws

Provincie beraadt zich over gevolgen uitspraak bestuursrechter

Den Bosch – Gedeputeerde Yves de Boer van ruimtelijke ontwikkeling van de provincie Noord-Brabant beraadt zich nog over hoe te reageren op de uitspraak van de bestuursrechter in den Bosch.

Volgens een woordvoerder van de provincie zal de gedeputeerde vrijdag, als het plattelandsdebat in de Statenvergadering aan de orde komt, met een standpunt komen.

De rechter oordeelde in een zaak over de uitbreiding van een kalkoenenhouderij in Helmond dat de nieuwe verordening waarin de provincie de grenzen voor veehouderijen regelt, in strijd is met de oude reconstructiewet en kracht mist.

De kalkoenhouder in Helmond wil zijn bedrijf uitbreiden om de dieren meer ruimte te bieden. De gemeente Helmond weigerde de vergunning op basis van de nieuwe regels van de provincie.
De rechter zegt dat de nieuwe regels verbindende kracht missen omdat de reconstructiewet een voorschrift van hogere orde is. De reconstructiewet staat uitbreiding met het oog op dierenwelzijn juist wél toe.

De uitspraak van de bestuursrechter in Den Bosch kan dan ook verstrekkende gevolgen hebben voor het hele provinciale beleid ten aanzien van de reconstructie en de intensieve veehouderij. Advokaat Joost de Rooij van Linssen advocaten in Tilburg die de betreffende zaak onder zijn hoede heeft, verwacht dan ook dat de provincie in hoger beroep gaat en de Raad van State om een uitspraak zal vragen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.