Pluimveehouderij

Nieuws

Dertien lidstaten in gebreke gesteld bij doorvoering kooiverbod

Brussel – Dertien Europese lidstaten hebben een brief gekregen van Europees commissaris John Dalli. In de brief stelt Dalli de lidstaten in gebreke bij de doorvoering van het kooiverbod voor leghennen. Dalli waarschuwt de landen dat ze in verband hiermee voor de rechtbank gedaagd kunnen worden.

De landen die in gebreke gesteld zijn en dus een brief hebben ontvangen zijn: Hongarije, Italië, Letland, Spanje, Griekenland, België, Bulgarije, Cyprus, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije en Nederland.

Dat Nederland ook in gebreke is gesteld heeft te maken met de ruim vijftig knelgevallen waarmee Nederland nog worstelt. Het ministerie van ELI heeft dat netjes gemeld in Brussel. De verwachting is dat de uitfasering van de resterende kooibedrijven in Nederland zorgvuldig plaats zal vinden. Dat Frankrijk niet in het rijtje staat, verrast sommige insiders. Vrij algemeen bekend is het dat ook in Frankrijk de omschakeling niet is voltooid.

Van de nu benaderde landen wordt verwacht dat ze met een actieplan komen om de omschakeling snel te voltooien. Afhankelijk van de kwaliteit van die plannen zal Dalli zijn plan trekken en eventueel lidstaten voor de rechter dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.