Pluimveehouderij

Nieuws

Britten sluiten vrijwillig akkoord tegen kooi-eieren

Londen – De Britse overheid heeft met de eierindustrie, winkelbedrijven, voedselfabrikanten en andere betrokkenen een vrijwillige afspraak gemaakt over het weren van kooi-eieren.

”De partijen zullen geen kooi-eieren verkopen of verwerken en dat zal de Britse consument helpen om te voorkomen dat ze die ongewild toch kopen”, aldus de Britste staatssecretaris van landbouw Jim Paice.

Paice wil het liefst een eenzijdig invoerverbod voor kooi-eieren afkondigen als op 1 januari in de EU het verbod op legbatterijen ingaat. Hij heeft echter al eerder aangegeven dat zo’n verbod op te veel juridische problemen zou stuiten.

Daarom heeft Paice de afgelopen tijd intensief overleg gevoerd met alle betrokkenen in en rond de eiersector in Groot-Brittannië, waar de vrijwillige afspraak het resultaat van is. ”Daarmee proberen we over het probleem te komen dat er geen Europese overeenkomst over handhaving te bereiken is. Het blijft onaanvaardbaar dat na het verbod op legbatterijen toch zo’n 50 miljoen leghennen in Europa in slechte leefomstandigheden blijven verkeren”, aldus Paice.

Om de vrijwillige ban te handhaven, gaat de controledienst Ahvla met ultraviolet licht partijen eieren controleren op afrolsporen. Eieren die uitsluitend dergelijke afrolsporen vertonen, zijn uit de oude legbatterijen en worden niet verkocht als Klasse A-eieren, aldus de Britse verklaring.

Het plattelandsministerie Defra, waartoe Paice behoort, gaat daarbij uit van een soort ongekeerde bewijslast: ”Nu veel winkeliers en grote voedingsleverancier strikte traceerbaarheid testen gaan toepassen om te garanderen dat ze geen eieren uit illegale legbatterijen leveren of als ingrediënt verwerken, zal het moeilijk zijn voor producenten die niet aan de EU-richtlijn voldoen om hun eieren in Groot-Brittannië te verkopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.