Pluimveehouderij

Nieuws

Bleker houdt vast aan deadline kooihuisvesting

Den Haag – Bedrijven met kooihuisvesting moeten na 1 januari 2012 dicht als ze niet zijn omgeschakeld op andere huisvesting van de leghennen. Dat zei staatssecretaris Bleker tijdens een Kamerdebat woensdag.

De deadline van 1 januari 2012 is voor Bleker een harde datum. Alleen voor evidente knelgevallen wordt gezocht naar een oplossing, maar ook dan moet zo snel mogelijk worden omgeschakeld. Het gaat daarbij om bedrijven die bijvoorbeeld door vertraging in de vergunningverlening niet op tijd hebben kunnen omschakelen.

Het verbod op kooihuisvesting kwam ter sprake tijdens een debat in de Tweede Kamer over de bijeenkomst van EU-landbouwministers deze week, ook al staat het daar niet op de officiële agenda. VVD-Kamerlid Janneke Snijder stelde vragen over de stand van zaken. Voor de kerst komt er een brief naar de Kamer over de stand van zaken en de verdere aanpak van het verbod op legbatterijen per 1 januari 2012 dat in de EU is afgesproken.

Henk van Gerven van de SP pleitte tijdens het debat voor een verbod op legbatterijen via de wereldhandelsorganisatie WTO. Daarmee zou een eind komen aan concurrentievervalsing door kooieieren van buiten de EU. Van Gerven verwees daarbij naar een soortgelijke situatie begin deze eeuw waar beschermde schildpadden in de netten belanden van garnalenvissers. In de WTO-verband is die vangstmethode toen verboden.

Volgens de staatssecretaris is dat niet toe te passen op legbatterijen. Daarbij gaat het om het welzijn van dieren terwijl het bij de betreffende schildpadden ging om het beschermen van een bedreigde diersoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.