Pluimveehouderij

Nieuws

Amerikaanse pluimveeindustrie niet blij met aanpassing wet

St. Louis – Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft een afgeslankte versie van de Amerikaanse concurrentiewet voor de vleesindustrie gepresenteerd. De pluimveeindustrie is teleurgesteld.

De concurrentiewet (Gipsa-wet) moet ervoor zorgen dat het tussen vleesafnemers en boeren in Amerika eerlijk aan toegaat. Na een jaar lang debatteren over de inhoud is de originele Gipsa-wet uit 2010 nu aangepast op een aantal punten voor de pluimveeindustrie.

Het is nu verplicht dat afnemers een termijn van minimaal negentig dagen aanhouden als ze geen kippen kunnen of willen afnemen (waar wel afspraken over gemaakt zijn). Het is nu ook niet meer toegestaan dat afnemers de pluimveehouders verplichten om geld van ze te lenen om het bedrijf aan te passen volgens de regels van de afnemers. Een laatste belangrijke aanpassing is dat boeren binnen de aangepaste wet afnemers sneller voor de rechter kunnen brengen als de afnemers zich niet houden aan prijsafspraken.

Tyson Foods, een groot pluimveeverwerkend bedrijf, is teleurgesteld en zegt dat deze nieuwe wet het bedrijf miljoenen dollars gaat kosten. Volgens de boerenorganisatie Rafi-USA betekent de aanpassing in de Gipsa-wet betere bescherming voor de pluimveehouders omdat ze minder afhankelijk zijn van de afnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.