Pluimveehouderij

Nieuws

Van Doorn waakt over uitvoering eigen aanbevelingen

Den Bosch – Daan van Doorn, oud-topman van Vion en voorzitter van de naar hem genoemde stuurgroep voor de intensieve veehouderij, zal de komende jaren toezien op de uitvoering van zijn aanbevelingen.

Dit heeft de provincie Noord-Brabant hem gevraagd. De activiteiten van Van Doorn zijn in eerste instantie gericht op het Brabantse, maar de activiteiten van de vervolgcommissie die hij voorzit, zullen ook een landelijke uitstraling hebben.

Van Doorn is blij dat staatssecretaris Henk Bleker het bedrijfsleven de ruimte laat om zelf vorm te geven aan de verduurzaming van de veehouderij. Van Doorn: ”Via de commissie-Van Doorn heeft het bedrijfsleven zelf een traject uitgestippeld voor een duurzaam perspectief in de komende tien jaren. Primaire sector, verwerking en retail nemen samen de verantwoordelijkheid met oog voor wat de maatschappij wil. Daar gaan we voortvarend mee aan de slag. Als onze plannen goed zijn ingebed, hoor je over drie jaar geen discussie meer over megastallen.”

Van Doorn erkent dat er altijd wel groepen zullen zijn die willen blijven praten over dieraantallen en maximumomvang van stallen, maar daar moet de eigenlijke discussie niet over gaan. Dat heeft Bleker ook duidelijk aangegeven, constateert hij met instemming.

”Onze enige zorg is dat de handhaving van en de controle op de gemaakte afspraken goed wordt uitgevoerd. Dat is eigenlijk het enige punt waarop we het als bedrijfsleven zelf niet afkunnen, maar juist op dat punt zijn we de afgelopen jaren niet zo voortvarend geweest, terwijl het grotendeels gaat om de handhaving van wat al lang is vastgelegd. We moeten gewoon zorgen dat de ’free-riders’, de ondernemers die zich nergens iets van aantrekken, niet meer kunnen ontsnappen. Als we dan ook de kosten van de benodigde extra controles bij die ondernemers neerleggen, dan hoeft het de overheid niet eens meer geld te kosten”, zegt Van Doorn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.